Sorbet házilag – A gyümölcsös hűsítő

sorbet-2.jpg

A tavaszi, nyári melegben semmi sem esik jobban, mint egy hűs frissítő sorbet. A fagylatok őseként emlegetett friss, fagyasztott gyümölcsökből készült jeges édességet desszertként vagy két főétel közötti fogásként érdemes fogyasztani. Sajnos a fagylalt megjelenésével népszerűsége kissé visszaesett, de az utóbbi időben újra divatba jött ez a finomság.

A jéggel kevert méz és gyümölcs elsőként Kínában hódított. De állítólag már Nagy Sándor is nagyon szerette ezt a fagyos desszertkülönlegességet. Idővel a finomság egyre inkább elterjedt Európában, elsőként Itáliában, majd Franciaországban. A 19. században a sorbet egyik gyakori alapanyaga lett az alkohol is. Manapság szinte bármilyen gyümölcsös ízben saját magunk, házilag is elkészíthetjük ezt a frissítőt. A gyümölcsös ízvilág mellett a bátrabbak a zöldséges és zöldfűszeres változatát is kipróbálhatják.

sorbet-4.jpg

 

Hozzávalók:

  • ½ kg málna
  • 10 dkg cukor
  • 2 evőkanál víz
  • ½ kiskanál citromlé

 

 

Elsőként a málnaszemeket jó alaposan mossuk át, hogy az apró bogarak és szennyeződések ne maradjanak a gyümölcsön. Ha ezzel készen vagyunk, öntsünk 2 evőkanál vizet és 10 dkg kristálycukrot egy kis lábasba, és folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg a cukor teljesen el nem olvad. Fokozza az ízhatást, ha citromlevet vagy lime-ot keverünk az elkészült cukorsziruphoz. Ezután a kész masszát adjuk hozzá a közben pépesített málnához, majd helyezzük kb. 5-6 órára a fagyasztóba. Óránként egyszer vegyük elő és alaposan keverjük át a sorbet, hiszen ezzel lesz igazán finom a végeredmény.

sorbet-3.jpgasweetpeachef.com

Borítókép forrása: bakersroyale.com

A bejegyzés trackback címe:

https://mixie.blog.hu/api/trackback/id/tr1913867980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Mixie

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása