10 társasjáték a téli napokra

tarsas-22.jpg

Amikor a hőmérő higanyszála a mínusz fokokhoz közelít nem sok embernek van kedve a szabadtéri programokhoz. Ilyenkor tökéletes megoldás előszedni a jól ismert társasjátékokat, mint a Scrabblet, az Activity-t vagy a Monopolyt, áthívni néhány barátot vagy családtagot és máris indulhat a játék!

Azonban a klasszikus társasok mellett manapság rengeteg új izgalmasabbnál izgalmasabb játék kapható a játékboltokban. Ha esetleg nem szeretnél azonnal beruházni egy új társasra, érdemes ellátogatni a városban található számtalan társasjáték-eseményre vagy a direkt erre a célra létrehozott kávézókba, ahol gond nélkül kipróbálhatod ezeket a játékokat. A most következő válogatásban mi is megpróbálunk segítséget nyújtani a társasjátékok útvesztőjében, és bemutatni az általunk legjobban kedvelt játékokat.

Kingdomino

A tavalyi év egyik nagy felfedezése a Kingdomino, ami nem véletlenül nyerte el a 2017-es év legjobb családi társasjátékának díját. A gyors és taktikus játékot nem csak a dominó rajongóinak ajánljuk. A játék során dominószerű, osztott lapokból kell egy teljes királyságot felépíteni, úgy, hogy közben előre azt is meg kell tervezni, hova tesszük a következő elemet. Az összefüggő területekért, például erdőkért, mezőkért plusz pontot kaphatunk. A játékot 2-4 fő játszhatja egyszerre, a játékidő sem túlzottan hosszú, egy "meccs" 15-20 perc alatt lejátszható.

gemklub.hu, creakingshelves.com

Mysterium

A Mysterium a klasszikus Dixit játék újragondolt, izgalmas történetbe csomagolt változata. A kooperatív, asszociációs játékban egy rejtélyes gyilkossági ügyben kell nyomoznunk, aminek színhelye egy ősi kastélyban kap helyet.  Az egyik játékos – az áldozat szelleme –  álomkártyákat ad társainak, akik egymást segítve próbálnak rájönni, hogy melyik eszközzel, hol és ki követte el a gyilkosságot. A szinte szerepjáték-szerű társas misztikus hangulatával egészen biztosan lenyűgözi nem csak a Cluedo rajongókat. Viszont vigyázat, mert a játékidő nem olyan rövid, 45-90 percig is mehet a játék amíg fény derül a gyilkosra.

boardgamegeek.com, gemklub.hu, boardgamequest.com

Fedőnevek

A 2016-os év egyik újdonsága volt a Fedőnevek játék, ami rengeteg díjat bezsebelt, köztük a Spiel des Jahres 2016-os fődíját is. A könnyen megtanulható asszociációs kártyajáték a titkos ügynökök világába repít el minket. A játékosok két csapatot alkotnak. Mindegyik csapathoz tartozik egy-egy kémfőnök, akinek a feladata, hogy a mindenki előtt kiterített 25 kártyából rávezessék társaikat, mely lapok tartoznak hozzájuk és melyek az ellenséghez. Ehhez csak egy-egy szót szabad mondaniuk, amivel megpróbálnak minél több kártyára utalni egyszerre, anélkül, hogy megneveznék őket. Bár elsőre egyszerűnek tűnik, azonban korántsem az!

gemklub.hu, jatektenger.hu, thegameannex.com

Concept

A Concept nevű társas többeknek ismerős is lehet, hiszen egy régebbi, 2014-es játékról van szó. Legjobban talán az Activity-hez lehet hasonlítani, azzal az eltéréssel, hogy itt mutogatás, rajzolás és beszéd helyett a táblán található kategóriákba helyezett képekkel próbálhatjuk rávezetni társainkat az általunk húzott szóra vagy fogalomra. A kártyákon választhatunk kezdő, haladó és profi feladványok között is, így egyre rafináltabb megmérettetések elé nézhetünk.  A játék előnye, hogy akár 12 ember is játszhatja egyszerre, így tökéletes nagyobb társaságoknak vagy családoknak.

gemklub.hu, jatszma.ro, boardgameauthority.com

Bang

A Bang egy igazi vadnyugati hangulatú kártyajáték, amiben különböző vadnyugati titkos szerepekbe bújhatunk, lehetünk seriffek, seriffhelyettesek, banditák vagy renegátok. A cél az ellenséget eltenni láb alól, azonban ehhez először arra kell rájönnünk, ki van velünk és ki ellenünk. A körök során a megfelelő kártyákkal, mint például lövés, gyógyulás, kitérés igyekeznek a játékosok megfelelő következtetéseket levonni a másik kilétéről. Tehát a játék nélkülözhetetlen eleme a taktikázás, hiszen azt viszont nem szeretnék, ha az ellenség is megtudná kilétünket.

64ouncegames.com, gemklub.hu

Colt Express

A listánkon egy újabb Spiel des Jahres fődíjas játék is szerepel, ami 2015-ben nyert a legjobb társasjáték kategóriában. A Colt Express ismét a vadnyugatra kalaúzol minket. A játékosok banditákat alakítanak, akik egyéni képességeiket felhasználva próbálnak kirabolni egy száguldó vonatot. Ennek eléréséhez akciókártyák segítenek, amiknek kijátszását jól meg kell terveznünk, figyelemmel kell kísérnünk ellenfeleink lapjait is, hiszen a kártyákon található utasításokat csak a forduló végén hajthatjuk végre, így bármi megtörténhet a kör végén.

randomnerdery.com, gemklub.hu, morethanagamecafe.com

Dobble

A Dobble az egyik legnépszerűbb partijáték nem csak a gyerekek körében. A rendkívül egyszerűnek tűnő játékban nincs más dolgod, mint az éppen felcsapott kártyán található 8 ábra közül megtalálni az egyetlen párt. A játék összesen 5-féle játékmódot is felkínál, így lehetetlenség megunni ezt a kis méretű utazójátékot.

gemklub.hu, amazon.com, smythstoys.com

Avalon

Az Avalon szintén egy taktikai szerepjáték, amiben van árulás, ármány és megtévesztés, tehát minden, ami egy izgalmas Artúr király korabeli történethez szükséges. A játékosokhoz titkos szerepkártyák kerülnek, így lesznek, akik a király hű lovagjai lesznek, de lesznek olyanok is, akik Mordred gonosz terveiben segédkeznek. A jó erőinek jól kell következtetniük, ha le akarják győzni ellenfeleiket, a gonoszoknak meg össze kell játszaniuk ahhoz, hogy ne bukjanak le a jók előtt. A játékot nehezíti, hogy nem lehet tudni ki áll a jó oldalon, és ki a rosszan. Rá kell jönnünk kiben bízhatunk és ki az, aki veszélyt hozhat ránk.

trictrac.net, atomicgeekdom.com, acrosstheboardcafe.com

Exit

Az Exit a manapság nagy népszerűségnek örvendő szabadulószobák társasjáték változata. Eddig magyarul 3 játék érhető el a boltok polcain, Az elhagyatott kunyhó, A fáraó sírkamrája és A titkos labor. Bár sajnos a játékokat értelemszerűen csak egyszer tudjuk lejátszani, így is a szabadulószobák rajongóinak kötelező kipróbálniuk ezeket. A játék során különböző feladványokat és rejtvényeket kell megoldanunk ahhoz, hogy kiszabaduljunk egy elhagyatott kunyhóból, egy ókori sírkamrából vagy egy laboratóriumból.

tarsas-29.jpgtabletopgaming.co.uk

Trónok harca

Végére hagytuk a lista legbonyolultabb stratégiai játékát, ami az izgalmas Trónok harca sorozat alapján készült. A játékban 2-6 játékos vehet részt. Mindegyik játékos a hat nagy ház egyikét irányíthatja, amelyek Westeros földjén próbálnak uralomra jutni. A játék során seregeket gyűjthetünk, szövetségeket alakíthatunk, blöffölhetünk, fenyegethetjük egymást. A fő cél pedig – ahogy a sorozatban is – a Vastrón megszerzése!

jateknet.hu, andreachiesa.it

A bejegyzés trackback címe:

https://mixie.blog.hu/api/trackback/id/tr6113577195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PixelDrake · http://ludens.blog.hu 2018.01.16. 11:38:24

Nagyon jó lista lett, köszi! Örülök, hogy a borítóképpel ellentétben nem egy Scrabble-Monopoly ajánló lett.
Bár a Trónok Harca kicsit éles váltás a többihez képest :)

alalala 2018.01.16. 16:25:27

Nemrég voltam egy játék kiállításon és ott láttam az exit-et. Már majdnem megvettem, mikor megláttam, hogy ezt csak egyszer lehet játszani, mert játék közben "elhasználod" az alkatrészeit.
Egyszer lehet, hogy rászánom a pénzt, bár kicsit félek tőle. A társasjátékokban az első menet nálam általában még csak az ismerkedés. Itt meg csak ez az egy menet van.
Aki játszott már vele, az írhatna pár szót, hogy jó játék-e.

alalala 2018.01.16. 16:25:29

Ennek az előzetes moderációnak amúgy mi értelme? Annyi troll szokott ide járni?

KékFény6 2018.01.22. 09:16:13

@alalala: Ha voltál már szabadulószobában, akkor tudod miért. Ezekben rejtvények vannak, amiket ha egyszer megfejtesz, másodjára már nincs mit megfejteni rajta. :)

Hirdetés

Mixie

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása