Gyerekkorunk ikonikus édességei

cukor-2.jpg

Akik a 90-es években születtek még mindig tisztán emlékezhetnek a korszak ikonikus édességeire. Szinte még mindig érezzük a pattogós cukorkák, gömbrágók és PEZ cukorkák ízét. Sajnos ma a finomságok egy része eltűnt a boltok polcairól, pedig sokunk kipróbálná újra ezeket az édességeket. A most következő válogatásunkban bemutatunk néhány ikonikus édességet, hogy újra gyereknek érezhessük magunkat.

Télifagyi

A télifagyi hazánkban a 70-es években robbant be. A különös édességet kifejezetten csak a téli hónapokban lehetett kapni, hogy ezzel pótolja a nyári fagyizás élményét. Azonban íze nem is lehetett volna másabb a névrokonáétól. A hagyományos kakaós krémmel töltött, tölcséres édesség valószínűleg nem volt a legfinomabbak egyike, viszont az biztos, hogy mindannyiunk emlékezetében jól megmaradt.

cukor-3.JPGwikipedia.com

PEZ cukorka

A PEZ márka talán nem is a finom cukorkáiról volt leginkább híres, hanem a kultikus PEZ cukorkaadagolókról. Az első adagolót, egészen korán, az 1960-as években gyártották, később pedig egyre változatosabb alakokat találtak ki a tervezők. Talán a Disney szereplős adagolók voltak a legnépszerűbbek. Így utólag belegondolva, a készítőktől zseniális találmány volt ez az apró eszköz, ami így még jobban előlendítette a PEZ cukorkák vásárlását világszerte.

cukor-4.jpgpinterest.com

Dunakavics és a Francia Drazsé

A Dunakavics és Francis Drazsé gyártását 1960-as évek közepén kezdték el. Bár azóta az édességek csomagolása több dizájn-váltáson is átesett, a finomságok a mai napig is a kultikus kék és piros tasakban kaphatóak. Mindenesetre az biztos, hogy egyik finomság (főleg a Dunakavics) sem volt a puhaságáról híres.

cukor-5.jpgglobalplaza.hu

Kapucíner

A Kapucíner talán a Sport szelet mellett az egyik legismertebb édesség volt. Valószínűleg sokunk emlékszik még a kávés ízvilágra a suli büféjében.

cukor-12.jpgvasarcsarnokok.hu

Pattogós Cukor

A Pattogós cukorka volt az egyik legkülönlegesebb édesség, amit minden gyerek azonnal akart. Bár szóltak róla ijesztő városi legendák, ezekkel általában senki sem törődve fogyasztotta el a robbanós csodát, amit kifejezetten tátott szájjal lehetett csak fogyasztani. A cukorbomba-szerű port rengeteg ízben lehetett kapni, így mindig akartunk egy újabb és újabb adagot.

cukor-14.jpggoodsonline.hu

Limo Üdítőitalpor

Szintén zseniális ötlet volt a készítők részéről az üdítőitalport ezekbe a színes palack alakú mini flakonokba elhelyezni, ami így azonnal minden gyereknek kellett. A citrom, narancs és eper ízben is kapható klasszikus port 2 deci vízben feloldva egy szuperédes üdítőitalt kaphattunk. Persze voltak, akik magában is eszegették a ragadós édes port, amiről a nyelvük színe is árulkodott.

cukor-8.jpgsweet-food.hu

Gömbrágó

Valószínűleg mindenkinek meghatározó élmény volt gyerekkorában a gömbrágó, ami igaz, hogy nagyon szép volt és színes, azonban az ízét már 5 perc rágás után sem lehetett igazán érezni. Ennek ellenére azért imádtuk ezt a cukormázzal bevont finomságot. Néha egyszerre többet is megpróbáltunk bekapni, hogy tovább érezzük az ízét.

cukor-9.jpg

choccogarden.com

Turbo rágó

A rágó rajongóinak volt egy másik klasszikus kedvence is, méghozzá a Turbó rágó, ami már a gömbrágónál finomabbra sikeredett. A török gyártású finomság az 1980-as években robbant be hazánkba. A rágó íze szinte eltörpült amellett, hogy mindegyik csomagolásban egy-egy járműről készült fotó is helyet kapott, amit sokan gyűjtöttek a szülők legnagyobb örömére.

cukor-10.jpgguminserts.wordpress.com

Cukorkarkötő

A cukorkából készült ehető karkötők és nyakláncok főleg a lányok számára volt hatalmas divat ezekben az években. A praktikus ékszereknek köszönhetően mindig magunkkal tudtunk hozni néhány édességet, akárhova mentünk, azonban sajnos elég gyorsan csak a madzag maradt utána.

cukor-11.jpgohnuts.com

Párizsi kocka

Szinte minden élelmiszerbolt pénztárgépe mellett fellelhető volt a híres arany csomagolásba csomagolt Párizsi kocka. Néha a csomagolást nem lehetett anélkül levenni, hogy ne ragadjon rá a csokira. Annak ellenére, hogy szinte csak egy falat volt, mindig vártuk, hogy megkaphassuk szüleinktől ezt a kocka formájú, kakaós-kávés ízű tejcsokoládét.

cukor-13.JPGmikromax.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://mixie.blog.hu/api/trackback/id/tr4213561433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sztavrosz7 (törölt) 2018.01.15. 16:59:11

Donald rágó a párkockás képregényekkel!!
De amúgy szerintem a Francia Drazséban nincs mandula, sima kakaómassza-golyók cukormázban.
Nekem a Nebuló volt a kedvencem. (grillázsdarabok piros cukormázban.)

Terézágyú 2018.01.15. 16:59:42

Én jobban szerettem a - ritkábban kapható (nem tudom miért) - Tiszakavics nevű cukorkát... abban nem mogyoró volt, hanem... hm, mi is volt benne...?

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2018.01.15. 17:00:21

A Kapucíner mellett van az Autós, a Bohóc, a Lottó, a Szamba és az Eperjó helye is.
Mi a pattogós cukorkát robbanós cukorkának hívtuk.
Kimaradt pár klasszikus, például a Zizi, a Kojak nyalóka, az ABC-s csoki.

Negrogo 2018.01.15. 17:00:35

nem is tudom buszke e legyek vagy szegyeljem magam amiert mind megvolt :D

Taxman 2018.01.15. 17:00:47

A márvány drazséra emlékszik-e valaki? Kicsit nagyobb volt és puhább is, mint a francia drazsé, talán nugát szerű belseje volt. Ízben egyébként eléggé hasonló volt a franciához.

Endre Kis 2018.01.15. 17:01:05

ezek nagyrésze ma is kapható, ami eltűnt azért pedig nem kár, mert mondjuk a téli fagyi konrétan szemét. én nem adnám a gyerekemnek az biztos. mi is csak azért ettük, mert nem volt 'normális' édesség amiben nem csak cukor és édesítő van, hanem mondjuk kakaó és csokoládé...

Fehér Andor 2018.01.15. 17:01:14

"A citrom, narancs és eper ízben is kapható klasszikus port 2 deci vízben feloldva egy szuperédes üdítőitalt kaphattunk. Persze voltak, akik magában is eszegették a ragadós édes port, amiről a nyelvük színe is árulkodott."

Szinte csak olyanok voltak, akik nem higították.

Bafana 2018.01.15. 17:01:19

Utasellátó csoki. Még a tököm is csokoládés lett tőle, úgy folyt.

KKZZ 2018.01.15. 17:01:39

Kakasnyalóka (piros), Gumicumi, Krumplicukor, Négercsók, Vaníliás karika :)

Hirdetés

Mixie

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása