Egy kis nosztalgia - legnépszerűbb magyar retro sorozatok

Magyarország számtalan tehetséges rendezőt tudhat magáénak, akik nem csak filmekben kamatoztatták tudásukat. Az ifjúsági sorozatok igazi családi kikapcsolódást jelentettek a XX. században. Jellemzően 4-8 részt élt meg egy-egy magyar sorozat, de annál kalandosabbak és szórakoztatóbbak voltak. 

Angyalbőrben

A filmvígjáték-sorozat egy évadot élt meg, 1990-ben láthatták a magyar TV nézők. Története a vasbogdányi laktanya egyik szakaszának hétköznapjait mutatja be a rendszerváltás alatt.

angyalborben.jpg

A fekete város

A sorozat Mikszáth Kálmán ugyanezen a címen megjelent regényén alapul. Hét része volt, amik 1970-ben készültek. Érdekessége, hogy nagyrészt eredeti helyszínen forgatták a jeleneteket (például Poszonyban). A történetet később két filmben is feldolgozták. A Rákóczi-szabadságharc idején játszódik a sorozat Görgey Pál főszereplésével. 

feketevaros.jpg

Kántor

Az 5 részes krimisorozat főszerepében a Szamos Rudolf által kitalált Kántor rendőrkutya van. A '70-es években forgatták a sorozatot Nemere László rendezésével. Kántort alakító Tuskó a mai napig megtekinthető a Rendőrség-történeti Múzeumban. Egy-egy rész átlagosan 50 perc volt. 

kantor.jpg

Keménykalap és Krumpliorr

A magyarok körében népszerűek voltak az ifjúsági sorozatok. Egy ilyen volt a Keménykalap és Krumpliorr is, ami Csukás István regénye alapján készült. 1974-ben mutatták be a Magyar Televízió sorozatát 4 részben.  Na, de ki ne emlékezne Bagamérire, "aki a fagylaltját maga méri"?

kemenykalap.jpg

Űrgammák

Az Űrgammák összesen 160 részt élt meg 1995 és 1998 között. Szintén ifjúsági sorozat volt, azonban sci-fis verzióban. A Haldor-01 űrhajó kalandjait követők egy mozgalmat is indítottak, létrehozták a Xénia Láz Egyesületet.

urgammak.jpg

Tüskevár

Fekete István népszerű regényéből 8 részes sorozat készült, amit 1967-ben mutattak be. Ladó Gyula Lajos, "Tutajos" budapesti fiú Sármellékre utazik a rokonokhoz vakációzni. A sorozat nagy népszerűségnek örvendett, többek között, mert gyönyörű magyar tájakon forgatták. Nevelő célzata és ízes nyelvezete ma is sokak szívét ejti rabul. 

tuskevar.jpg

Kölyökidő

Az ifjúsági sorozat 1989 és 1997 között szórakoztatta a nézőket. A szereplők gyakorlatilag a TV előtt ülők szeme láttára nőttek fel, ezzel téve hitelessé a karakterüket. Eleinte élő stúdióműsor volt, amiben 10 év körüli gyerekek szerepeltek. A stáb folyamatosan bővült és frissült új színészpalántákkal. 

kolyokido.jpg

Linda

A '80-as évek egyik legnépszerűbb sorozata a Linda összesen három évadot tudhat magáénak. Műfaját tekintve bűnügyi filmvígjáték-sorozat. A főszerepet Görbe Nóra, Szerednyey Béla, Bodrogi Gyula és Pécsi Ildikó alakítja. Veszprémi Linda végzős gimnazista története jelentősen felkeltette a korosztály érdeklődését a rendőr szakma iránt. 

linda.jpg

Família Kft.

Az első szituációs komédiát a sorozat kedvelők a '90-es években nézhették végig. Hatalmas sikere volt, 8 éven át volt műsoron 385 epizóddal. Végét a kereskedelmi csatornák megjelenése jelentette 1999-ben. Könnyed, családi szórakozást nyújtott a maga 30 perces részeivel. Érdekesség, hogy több epizódban is volt termékelhelyezés, ami a szponzorokat népszerűsítette. Ágica híres "Károlyom" sóhaja a mai napig cseng a nézők fülében. 

familia.jpg

Szomszédok

A Família Kft.-vel párhuzamosan a Szomszédok volt az egyik legismertebb magyar televíziós sorozat. Az M3 "retro" csatornáján ma is gyakran látható a gazdagréti panel lakóinak életét feldolgozó történet egy-egy 30 perces része. A 331 epizód végigköveti Vágásiék, Takácsék és Magenheimék hétköznapi életét. 

szomszedok.jpg

A tenkes kapitánya

1964-ben játszották először a 13 részes fekete-fehér történelmi kalandfilmsorozatot. A Magyar Televízió történetében jelentős volt A tenkes kapitánya megjelenése, hiszen ez volt az első filmsorozata. Népszerűségének az alacsony költségvetésből adódó félrecsúszások sem szabtak határt. Egy 2 részes film is készült a történetből, amit 1965-ben mutattak be. Történetét tekintve a Rákóczi- szabadságharc idején játszódik Dél-Baranyában. 

tenkeskap.jpg

Képek forrása: MTVA

A bejegyzés trackback címe:

https://mixie.blog.hu/api/trackback/id/tr9813900088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Mixie

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása