Az internet aranykora – A 10 kedvenc "retro" weboldalunk

net.jpeg

Bár az internet gyökerei az 1960-as évekig nyúlnak vissza, globális elérhetőségről csupán az 1990-es évek eleje óta beszélhetünk. A 90-es évek végén, 2000-es évek elején már számtalan népszerű oldal létezett, amelyek legalább annyira lefoglalták az akkori generációt, mint mai társaik. Nézzük, melyek is voltak ezok a honlapok, amelyeket nagy valószínűséggel mindannyian előszeretettel használtunk.

MSN Messenger

Hangulatjelek tömkelege, ablakrezgetés és a jellegzetes üzenetjelző hang. Egy egész generáció nőtt fel az 1999 óta működő MSN Messengerrel. A mai szemmel nézve egészen fapados programmal felvehettük barátainkat a partnerlistára és beszélgethettünk velük. A program legkedveltebb funkciója valószínűleg az volt, hogy odabiggyeszthettük a nevünk mellé, hogy éppen milyen zenét hallgatunk. Az üzenetküldő szolgáltatás végül 2014-ben szűnt meg véglegesen.

oldal-1.pngsoftchamp.com

IWIW

Talán kevesen tudják, hogy a 2002-ben alapult magyar fejlesztésű cég egyike volt a világ legelső közösségi weboldalainak. Az oldal sikerét jól mutatja, hogy 2005 és 2010 között a leglátogatottabb magyar weboldalnak számított. Idővel a cég belátta, hogy a facebook-al nem veheti fel a versenyt, így végül 2015-ben megszüntették a szolgáltatást.

oldal-2.jpgwikipedia.org

Teveclub.hu

Saját teve nélkül a 2000-es évek eleje szinte elképzelhetetlen lett volna. Ekkor, ha csak napi néhány perc internetezésre volt lehetőségünk, az etetés és a tanítás akkor sem maradhatott ki a napi rutinunkból. Egyszerre hét napra elegendő ételt és italt lehetett adni virtuális kedvencünknek, de nyaralások alkalmával akár le is fagyaszthattuk az állatot. A weboldalt 1997-ben alapították hazánkban, néhány évre rá pedig már közel 200 000 tevére duzzadt az állomány.

oldal-13.jpgweb.archive.org

Hősemberképző

A Teleclub-hoz hasonlóan idővel elindult egy újabb oldal, ahol szintén virtuális kedvenceket lehetett nevelni. Azonban ebben az esetben tevék helyett az ősembereké volt a főszerep.

oldal-12.jpgweb.archive.org

Myspace

Ez az oldal főként a zenészek és a zenekedvelők számára volt igazi kuriózum. A 2003-as, kaliforniai alapítású Myspace egy igazi közösségi háló volt, ahol lehetett személyes profilt csinálni, blogot írni, csoportot létrehozni, fotókat és főként zenéket feltölteni. A 2000-es évek elején el sem tudtuk képzelni, hogy valaha lesz ennél népszerűbb közösségi oldal.

oldal-7.jpgwebpronews.com

Chat.hu

A magyar fejlesztésű csevegőprogramot legalább egyszer szinte mindenki használta. Az unatkozó internetezők számtalan tematikus csevegőszoba és csoport közül válogathattak zenei stílus, hobbi, érdeklődési körök szerint. Persze ezek mellett lehetőség volt a privát beszélgetésekre is.

oldal-14.jpg

web.archive.org

myVIP

Bár az iWIW éveken át letaszíthatatlan volt a magyar közösségi oldalak trónjáról, azonban a fiatalabb generáció egyre inkább áttért a myVIP használatára. Az oldal talán legjobb és egyben legidegesítőbb funkciója az volt, hogy azt is megnézhettük, ki kattintott profilunkra. A cég pitypangos logója pedig ott díszelgett mindegyik képünk alján.

oldal-5.JPGweb.archive.org

Citromail.hu

Valószínűleg a 2000-es évek közepén szinte mindenkinek volt (legalább) egy citromail-es email-címe. A freemail mellett talán ez volt akkoriban a legnépszerűbb levelezőprogram.

oldal-6.jpgweb.archive.org

Gportal.hu

A rajongói oldalak Mekkájának számító gportal-on mindenki megtalálhatta kedvenc együtteséről, énekeséről, sorozatáról vagy filmjéről a legfrissebb infókat. A szolgáltatás legnagyobb pozitívuma az volt, hogy lényegében programozói tudás nélkül készíthettünk bármilyen témakörben weboldalt. Persze néhány HTML-kóddal még különlegesebbé lehetett tenni az elkészült művet.

oldal-9.jpggportal.hu

Különféle fórumok

A 2000-es években a fórumok igazi aranykorukat élték. Számtalan topik-kezdemény volt, ahol tanácsot kérhettünk, megoszthattuk egymással véleményünket, ötleteinket. Persze, mint ahogy mindenhol itt is voltak, akik teletrollkodták a felületet. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mixie.blog.hu/api/trackback/id/tr9113898046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Mixie

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása