Tippek biciklilopás ellen!
Kerékpár lakatolási jótanácsok

lakat-00.jpg

A tavasz érkeztével egyre többen pattannak biciklire, hogy azzal fedezzék fel a várost. Ilyenkor nem árt ügyelnünk a biztonságra is, amihez elengedhetetlen kellék a biciklilakat. A boltok polcai tele vannak ígéretes lakatokkal, de a zárak útvesztőjében vajon melyik típust érdemes választanunk? Most ehhez nyújtunk egy kis segítséget!

Legyen szó munkáról, suliról vagy csak néhány perces bevásárlásról, sajnos lakat minden esetben nélkülözhetetlen. Ilyenkor érdemes egy jól látható helyre kikötni a biciklit, ahol nem csak te, de több ember is szemmel tarthatja. Szintén előny, ha olyan helyet választunk, ami be van kamerázva, hiszen ilyen helyeken szintén kevésbé próbálkoznak a tolvajok. Bár elsőre evidensnek hangzik, de ha a belvárosba tartanánk bulizni vagy kocsmázni, hagyjuk otthon a biciklinket. Nem csak azért, mert kissé ittas állapotban nehezebben tudunk figyelni értékeinkre, de azért is, mert a  belvárosban és főként a bulinegyed környékén van a legtöbb biciklilopás. Szintén egész éjszakára semmiképpen sem hagyjuk kint az utcán kerékpárunkat. Inkább szánjunk rá időt és energiát és cipeljük fel a tizedik emeleten lévő lakásba (vagy legalább a folyosóra, erkélyre), mint, hogy lent hagyjuk egy közlekedési lámpához kötve. Hasonlóan jó módszer az is, ha nem csak egyfajta lakattal kötjük le a biciklit, hiszen a tolvajnál legjobb esetben csak egyféle szerszám van és azokat a zárakat keresi, amiket a rendelkezésre álló eszközzel könnyen le tud vágni. A márkákat tekintve talán a legmegbízhatóbbak a Kryptonite, Abus, OnGuard, MasterLock lakatok, de persze ezek között is bőven akadnak különbségek típus, ár és biztonság terén.

Típusok: 

Láncos

Talán ez az egyik legkedveltebb lakattípus. Néhány ilyen termék kinézete már eleve elrettenti az amatőr tolvajokat. Azonban az egyes darabok erőssége és biztonsági szintje között nagyon sok a különbség. Mindig érdemes odafigyelni az adott zár leggyengébb pontjára, hiszen hiába elvághatatlan a lakat a láncon, ha a szemeket viszont könnyű elvágni. A típus hátulütője az, hogy egyes darabok elég nehezek, minimum egy kg-osak, de nem ritka a 2-3 kg-os modell sem. Talán a legkönnyebb vállon átvetve szállítani, de nagyobb túrákhoz már kevésbé ajánlott magunkkal vinnünk.

lakat-2.jpgpremierlocksmithportland.tumblr.com

U-lakat

Szintén hatékony lakatfajta az úgynevezett U-lakat, amit nehezebb elvágni, mint a láncos társát. A modell legnagyobb problémája a mérete. Ugyanis, míg a láncos lakattal könnyen körbeérhetünk egy fát vagy egy vastagabb oszlopot, addig az U-lakatok jellemzően 20-30 cm-t fognak át. Szerencsére a komolyabb gyártók már kábeles hosszabbítót is kínálnak, ami nagyban megkönnyíti a rögzítést. Előny viszont, hogy az U-lakatok szállítása sokkal könnyebb, bár a komolyabb modellek itt is elérhetik az 1 kg-os súlyt.  

lakat-1.jpgpremierlocksmithportland.tumblr.com

Spirál

Valószínűleg a spirál lakat a legkelendőbb biciklilakatok egyike. Népszerűségét főként árának köszönheti, hiszen a legolcsóbb darabokat már akár ezer ft-ért is beszerezhetjük. További előnye, hogy nagyon könnyű, szinte alig van súlya, így könnyen rászerelhetjük a biciklire vagy bedobhatjuk a táskánkba is. Azonban még a legjobb típusok sem közelítik meg az U-lakatok vagy a láncos lakatok biztonságát. Nem beszélve az olcsóbb változatokról, amit akár a legegyszerűbb eszközökkel, néhány perc alatt is könnyen elvághatnak a tolvajok.

lakat-3.jpgyellowcycling.com

Görgős

A görgős lakatok bár belül a spirálhoz hasonlóan sodronyt tartalmaznak, azonban kívül fémhengerek és gömbök akadályozzák meg a lánc elvágását. Bár ez elsőként biztonságosnak hangzik, valójában korántsem az. Az olcsóbb, néhány ezer ft-os változatot ugyanis szintén néhány másodperc alatt könnyedén elvághatják a tolvajok. Mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk a biztonságos modellekért, amik megközelítik az U-lakatok szintjét. Súlyban nem a legkönnyebbek, de meg sem közelítik a láncos változatot.

lakat-4.jpegindiamart.com

Legyen a biciklink rossz állapotban!

Talán a legjobb védekezés az, ha a biciklid egyáltalán nem néz ki jól. Rozsdás, szigszalagozott, régi biciklit ugyanis ritkábban lopnak, mint egy újszerűt. Így bár lehet, nem leszel megelégedve a kétkerekűd külsejével, de még mindig jobb, mintha lába kelne.


bicycle-bike-lock-294.jpg

Források: vocativ.comreolink.comthecrimepreventionwebsite.com

Borítókép forrása: welovecycling.com

A bejegyzés trackback címe:

https://mixie.blog.hu/api/trackback/id/tr8913885122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Mixie

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása