A világ legkisebb otthonai

haz-0.jpg

Manapság mindenki nagyobb lakást vagy házat szeretne. Pedig a jövőben valószínűleg a városok túlnépesedése és a magas ingatlanárak miatt a kisebb területű lakásoké lesz a jövő. Hiba azt gondolni, hogy az apró lakások teljesen élhetetlenek, hiszen akár néhány négyzetméteres helyet is be lehet rendezni igazán stílusosan és praktikusan. Most bemutatunk néhányat a világ legkisebb lakásai közül, amik után máris palotának tűnik saját otthonunk.

Utazóház

Néhány évvel ezelőtt egy fiatal pár úgy döntött, ott hagyja állását és helyette körbe utazzák a világot újságíróként. Azonban nem szerettek volna hotelről hotelre vándorolni, így úgy döntöttük megépítik saját utazó otthonukat. Az apró házikóban tulajdonképpen minden megtalálható, ami egy lakáshoz kell. A kocsihoz rögzítve pedig bárhol járnak a világban, mindig otthon érezhetik magukat. 

lolwot.com, tinyhouseblog.com, huffingtonpost.com

Apró ház Tokióban

Egy japán tervező fejéből pattant ki ez az alkotás, melyet egy friss házaspárnak és gyerekeiknek épített Tokióban. A tervező eredeti elképzelése az volt, hogy az apró telket kihasználva megpróbáljon egy jól kihasználható, praktikus és otthonos lakást építeni. A ház egyedüli problémája talán az, hogy ahhoz, hogy eljuss a mosdóig 4 emeletet kell felgyalogolnod.

haz-4.jpglolwot.com

Matchbox, Washington DC

Jay Austin fotóművész egyik pillanatról a másikra úgy döntött, hogy Washingtonban felépíti egész apró, 13 ²m-es házikóját. A ház teljes egészében szénsemleges és megújuló energiával ellátott. A művész igen találóan gyufásdoboznak nevezte el az apró, de igen otthonos épületet.  

treehugger.com, newatlas.com

Seelenkiste, Németország

A Németországban található apró kis házat kifejezetten azok számára tervezték, akik hosszabb időre szeretnének elvonulni a világ zajától és helyette inkább dolgoznának vagy gondolkodnának. Az emeleten található nyitott dolgozószobában igazán átadhatjuk magunkat gondolatainknak. 

humble-homes.com

Erdei kabin, Finnország

Finnországban bizonyos területeken engedély nélkül építhetsz bármilyen házat, ha az kisebb, mint 98-128 ²m. 2010-ben egy designer megtervezte majd felépítette saját otthonát, amit nem is helyezhetett volna el szebb környezetben, mint egy erdőben. A csupán 2 hét alatt felépített épület így tökéletes a pihenésre. 

twistedsifter.com

Hirdetőtábla ház, Szlovákia

Egy szlovák építészeti csapat azzal a remek ötlettel állt elő, hogy hajléktalanok számára apró hirdetőtáblához kapcsolt házakat építenek, amikkel így megoldanák az egész világot érintő lakhatási problémákat. Az apró házakban 2 szoba, egy konyha, egy iroda és egy fürdőszoba helyezkedne el. Bár a projekt egyelőre még nem valósult meg, reméljük a jövőben elkészülnek ezek az apró lakások.

popupcity.net, treehugger.com

Nagy-Brittania legkisebb háza

Hogy ne csak modern épületek szerepeljenek a listánkon Wales-ban található a szigetország legkisebb háza, mely a 16. században épült. Az épületet egészen 1900-ig lakták, azonban manapság inkább turistalátványosságként szolgál. Az épületben egyedül egy ágy, egy éjjeliszekrény, egy vízcsap és egy tűzhely található, így valószínűleg egy személynél több nehezen férne el ezen a helyen.

wikimedia.org, walesdirectory.co.uk, visitllandudno.org.uk

Iskolabusz-ház

Egy fiatal építész úgy döntött, hogy egy régi iskolabuszt fog átalakítani lakhatóvá. Így egy barátjával karöltve elkezdték átalakítani a járművet. Az „épületben” szinte minden fából készült, az egyes berendezési tárgyak akár egyszerre több funkciót is betöltenek. Így az apró lakásban a konyha, a fürdő mellett egy kényelmes hálószoba is megtalálható.

thisiscolossal.com

Keret ház, Varsó

Bármennyire meglepő Amszterdam helyett Lengyelországban, Varsóban található a világ legkeskenyebb háza. A csupán másfél méter szélességű, több emeletes házat Jakub Szczesny építette. A házat annyira beszorították a két szomszéd épület közé, hogy szinte alig lehet észrevenni. A lakók létrán tudnak csak a szintek között közlekedni.

twistedsifter.com, cargocollective.com

Kicsi ház Idaho-ban

Macy Miler építész válás után döntött úgy, hogy feleségétől elköltözve megépíti saját otthonát. 500 dollárért vett egy járművet, melyet a rá következő 2 évben alakított át lakássá. Az épület nagy részét újrahasznosított anyagokból építette fel. Azóta az építész újra megházasodott, gyereke lett és most már egy egész család él ebben az apró épületben.

businessinsider.com, npr.org

A bejegyzés trackback címe:

https://mixie.blog.hu/api/trackback/id/tr3613613575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Mixie

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása