5 tipp, hogyan dolgozz hatékonyan otthonról

munka-10.jpg

Manapság a munka klasszikus fogalma folyamatosan változik. Míg néhány évtizeddel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna, hogy otthonról is dolgozhassunk, manapság egyre több cég engedi meg dolgozóinak, hogy néhány napra vagy esetleg a teljes munkaidőre otthonról dolgozzanak. A home office rengeteg előnnyel jár. Saját magad oszthatod be az idődet és nem kell órákat utazni a munkahelyre.

Azonban ez a lehetőség sokszor átok is tud lenni. A módszer elterjedésével sokan kritizálták, hogy otthonról nem lehet olyan hatékonyan dolgozni, mint egy irodában. Pedig bizonyos szabályok betartásával könnyedén koncentrálhatunk otthonról is a munkánkra.

Időbeosztás betartása

munka-5.jpg

Miután így nem vagy lényegében semmilyen időponthoz kötve, nagyon fontos, hogy ne ess szét az idő rengetegében. Ha nem tervezed meg pontosan az időbeosztásodat nagyon könnyen elúszhatsz a munkával és az esti órákban arra ocsúdhatsz fel, hogy még nem látták neki semminek. Ezért fontos, hogy mindig csináljuk egy pontos időbeosztást, amit lehetőség szerint be is tartunk. Akár kijelölsz magadnak egy pontos munkaidőt vagy a nap több szakaszában dolgozol, fontos, hogy ebben az időben azzal foglalkozz, amivel tényleg szükséges… magával a munkával!

Munka zavartalanul
munka-9.jpg

Talán a legtöbb home office-al kapcsolatos kritika arra hivatkozik, hogy nehéz úgy koncentrálni a munkára, hogy közben körül vagy véve több olyan eszközzel – esetleg emberrel - amik/akik elveszik a figyelmed a munkától. Amíg a munkahelyen folyamatosan figyelik mit csinálsz, milyen oldalakat látogatsz, esetleg Facebookozol-e, otthon ezt könnyedén, következmények nélkül megteheted. Ha semmiképpen nem tudod megállni, hogy ne csekkold percenként a Facebook üzeneteidet, egyszerűen kapcsold ki a telefonodat vagy esetleg az internetet is. Az e-mailek elolvasására pedig találj ki egy időbeosztást. Szólj barátaidnak vagy családtagjaidnak, hogy ezekben az órákban egyáltalán ne zavarjanak. Így elkerülheted a lehetséges zavaró tényezőket.

Zeneválogatás

munka-6.jpg

Koncentrációnkat és hangulatunkat sok tényező befolyásolhatja, lehet ez az időjárás, étkezés, alvás vagy éppenséggel a zene. A megfelelő zeneválasztás is nagy mértékben befolyásolja hangulatodat és így a munkamorált is. Ehhez persze ki kell kísérletezni, melyik az a zenei stílus vagy előadó, aminek hallgatásától igazán pozitív tudsz maradni és emellett nem veszi el a figyelmed – például a dalszöveg – a munkától sem.

Megfelelő munkakörnyezet

munka-7.jpg

Az, hogy otthonról is dolgozhatsz, nem feltétlenül jelenti azt, hogy egész nap az ágyban maradhatsz és pizsamából intézheted a munkahelyi ügyeket. Bár persze néha ez is belefér, azonban a megfelelő munkakörnyezet kialakítása és az, hogy egyáltalán felöltözz nélkülözhetetlen abban, hogy igazán koncentrálni tudj a munkára. Persze nem kell nyakkendőt és inget venned, de semmiképpen ne a pizsamádban dolgozz. Miután a nap nagy részét a számítógép előtt fogod tölteni, ezért fontos, hogy kreatív és rendezett munkakörnyezetet alakíts ki magadnak, ahol jól érzed magad. Ehhez már egy korábbi cikkünkben mutattunk néhány ötletet.

Változatosság

munka-8.jpg

Amennyiben a munkához csak egy laptopra van szükséged, akkor néha válts környezetet. Sokszor az otthoni munka unalmassá válhat, így érdemes új helyeket is kipróbálni. Menj el egy inspiráló kávézóba, esetleg jó idő esetén ülj ki egy parkba. Ezeken a helyeken máris új impulzusok érhetnek, amik növelhetik a munkavégzés hatékonyságát. Az is nélkülözhetetlen, hogy munka közben tarts egy-egy 10 perces rövid szünetet, sétálj egyet a lakásban vagy esetleg egy közeli parkban, hiszen semmi sem károsabb mozgásszegény életmódnál.

Forrás: popsugar.com

A bejegyzés trackback címe:

https://mixie.blog.hu/api/trackback/id/tr8013579801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

munkanélküli informatikus 2018.01.18. 09:34:53

Nekem azt mondta egy munkaadó, hogy soha nem dogozhatok otthonról, mert halálra idegesítené a gondolat, hogy esetleg nem dolgozom ki mind a 8 órát, amikor ő napi 8 órát fizet. A többi munkaadó nem volt ennyire őszinte, ők mindössze annyit mondtak, hogy nem lehet mert csak.

munkanélküli informatikus 2018.01.18. 09:35:06

Szerintem az ideális munkakörnyezet maximálisan ingerszegény. Ne legyen semmi, ami felhívja magára, elvonja a figyelmet, sem fény, sem hang, semmi. Ha az ember legszívesebben a csendben kattogó fali órából is kiszedné az elemet, akkor el lehet képzelni, hogy mennyire lehet a feladatra koncentrálni egy manapság divatos open office munkatérben, ahol tömegeket tesznek egyetlen terembe, akik beszélgetnek, zenét hallgatnak és csámcsognak.

Nylul 2018.01.19. 14:47:25

'azonban a megfelelő munkakörnyezet kialakítása és az, hogy egyáltalán felöltözz nélkülözhetetlen abban, hogy igazán koncentrálni tudj a munkára' - Miért is? Én 10+ éve tolom itthonról alsógatya + póló kombóban (nyáron még póló sem) - nem érzem, hogy ne tudnék koncentrálni. Sőt, még egy melegítőnadrág is kimondottan tud zavarni.

Szerintem pont az egyik legjobb része az otthoni melónak, hogy senkit nem érdekel, hogy miben vagy.

Hirdetés

Mixie

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása