Könyvözön karácsonyra

0qpa5bw4mv.jpg

Nincs is szívet melengetőbb, mint a hideg karácsonyi napokon egy könyvvel bevackolni magunkat az ágyba, vagy ha szerencsések vagyunk, a kandalló mellé. Az alkotásokat különböző műfajokból válogattuk össze. A közös nevező az ünnepi téma, vagy csupán maga a téli hangulat, amit a könyv közvetít.

1. E. T. A. Hoffmann: Diótörő és Egérkirály

A történet karácsony éjjel kezdődik, amikor a jó szerepében feltűnő Diótörő, illetve a rosszat képviselő Egérkirály megküzdenek egymással. Ennek a csatának a kellős közepébe pottyan bele Marika. Diótörő, akinek kiléte egészen a cselekmény végéig rejtve marad, végül hősként tündököl. Tradicionális történet arról, hogy a jó elnyeri jutalmát, a rossz pedig büntetését. Ezzel a műremekkel meglephetjük, és olvasásra bírhatjuk a kisebbeket, de a nagyok is élvezhetik a történetet akár színházi adaptációban is.

covers_62244.jpg

2. Agatha Christie: A karácsonyi puding

A krimi úrnője ezen műveihez gyermekkorából merítette az ihletet, amelyet a tradicionális angol karácsonyi esték szelleme leng körül. Azoknak ajánljuk a hat történetet ─, amelyek az írónő szavaival élve az ünnepi menüt reprezentálják, vagyis az előételeket, a főételeket és a desszerteket ─, akik nem bánják, ha az ünnepek idején néhány bűntényre is fény derül. Az elbeszéléskötet első öt történetében maga Poirot, az utolsóban pedig Miss Marple invitálja meg a vendégeket a tömött asztalhoz.

covers_589.jpg

3. Emily Brontë: Üvöltő szelek

Bár nem ünnepi témájú ez a 19. századi klasszikus, mégis tipikus téli olvasmánynak számít. A korabeli kritika nem részesítette felhőtlen fogadtatásban a művet, de ez mára homlokegyenest megváltozott. A regény tökéletes korképet ad, amit a szakértők és az olvasók egyaránt méltatnak. A történet szerelem és gyűlölet, valamint azok egymást erősítő, mindent elsöprő és romboló hatását szövik keretbe. A könyv mellett akár a filmadaptációt is élvezhetjük az ünnep napjaiban.

covers_425713.jpg

4. Charles Dickens: Karácsonyi ének

A főszerepben az uzsorás, Ebenezer Scrooge, egy lelketlen gazdag ember áll, aki ki nem állhatja a karácsonyt. Az ő életében csak Fred nevű unokaöccse és Bob Cratchit, alulfizetett alkalmazottja kap szerepet. Scrooge-ot szívtelensége miatt az ünnepek előtt meglátogatja három szellem három egymás utáni napon. A kísértetek földöntúli módon olyan eseményeket láttatnak az uzsorással, amelyek hatására a férfi gondolkodásmódja és viselkedése az ellenkezőjére vált. A példázat felnőttek és gyerekek számára is sokatmondó olvasmány.

covers_417422.jpg

5. Fekete István: Karácsony éjjel

Nem telhet el az ünnep hazai alkotó műve nélkül. A szerző életében meghatározó szerepet töltött be a katolikus vallás és az ünnepek. Fekete István ebből a kulturális miliőből merítette inspirációját elbeszéléseihez, amelyben a karácsony közösségi élményként jelenik meg. Sőt a művész meggyőzi az olvasót arról, hogy a szeretet és a jóság nem csupán közhelyes kifejezések, hanem örök érvényű értékek. A történeteket áthatja a nosztalgia: nemcsak azt láthatjuk, hogy az író miként eleveníti fel emlékeit, hanem észrevesszük magunkon, amint olvasás közben elmélázunk saját visszatekintéseinken. Tökéletes kandallós-forró csokoládés olvasnivaló.

covers_14426.jpg

Kiemelt kép: stocksnap.io

Képek: moly.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://mixie.blog.hu/api/trackback/id/tr6613511929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Mixie

Facebook oldaldoboz

Friss topikok