Kicsik, de ismertek - Európa legkisebb országai

Sokan nem is tudják ezekről a helyekről, hogy független államok, pontosan azért, mert Olaszország és Franciaország teljesen körülöleli őket. Mindegyikben van valami azon túl, hogy dobogósak az Európa legkisebb országai versenyben. Főként a turizmusból tartják fenn magukat és kitartanak függetlenségük mellett.

slideplayer.jpgSlideplayer.com

Vatikán

Lakosság: 802 fő

Terület: 0,44 km²

Államforma: monarchia

Hivatalos nevén Vatikánvárosi Állam a világ legkisebb területű és népességű független állama. Az államnak, amit teljesen körülölel Róma és Olaszország Ferenc pápa az államfője. A Vatikán 89 éve jött létre, mint a pápai állam jogutódja. A lakosságot főleg a bíborosok, a szerzetesek, a papok, a diplomaták és a Svájci Gárda tagjai teszik ki. Ami a pénzügyeket illeti, az olaszországi hivatalos pénznemet alkalmazza, amennyiben az változik, Vatikán alkalmazkodik Olaszországhoz. Hivatalos nyelv az olasz, a latin, a francia és a német. Az ország területét falak veszik körül, melyeknek összesen hat bejárata van. Aki elmegy Rómába nem hagyhatja ki a világ legkisebb országának meglátogatását sem. Vatikán hatalmas egyházkultúrával bír és a művészet egyik bölcsője is egyben. Nevezetességei; Szent Péter-bazilika, Sixtus-kápolna, Vatikáni Múzeum, Vatikáni Apostoli Könyvtár. Rengeteg turista fordul meg a Vatikánban, ezért érdemes időpontot foglalni a Vatikáni Múzeumba és rászánni egy egész napot, hogy mindenre jusson idő. 

vatikan.jpg

bazilika.jpg

 San Marino

Lakosság: 32. 264 fő

Terület: 61,2 km²

Államforma: köztársaság

Teljes nevén San Marino Köztársaság szintén Olaszországban található, Emilia Romagna és Marche régió határán. Monaco és a Vatikán után San Marino a harmadik legkisebb ország Európában. A legenda szerint 301-ben alapította egy remete kőfaragó, Szent Marinus, aki kolostort építtetett az üldözött keresztények befogadására. Később elnevezték az országot a szentről. Napóleon felajánlotta saját birodalmának bővítése érdekében "barátságát", San Marino azonban ezt visszautasította törekedve ezzel is a függetlenség megőrzésére. A több, mint 770 éve alkotott köztársasági alkotmánya az egyik legrégebbi a világon. Az ország 9 körzetből áll, amik egyben gyakorlatilag városok is, fővárosa San Marino. Pénzneme az euró, bár nem tagja az Európai Uniónak. A középkori óváros különleges hangulattal bír, ami természetesen vonzza a turistákat. San Marinoban a hivatalos nyelv az olasz. sanmarino.jpeg

 Monaco

Lakosság: 38.107 fő

Terület: 2,02 km²

Államforma: monarchia

Hivatalos nevén Monacói Hercegség a francia Riviérán található, Franciaország által körülvéve. Monaco a világ legsűrűbben lakott országa, több, mint 16 ezer fő/km²-es népsűrűségével. Az ország jelenlegi uralkodója II. Albert herceg. A lakosság és a helyi cégek számára adóparadicsom. Nizzától nem messze található, saját tengerpartja van. 1215-ben jött létre, mint genovai kolónia. Ha a trónnak nincsen örököse, akkor sem válik Monaco Franciaország részévé. Az országban az életszínvonal messze átlagon felüli és gyakran választják hollywoodi sztárok is Monacot úticélnak. A kaszinóra vonatkozó laza törvények miatt a szerencsejátékok kedvelői számára is kedvező hely. Lakossága kevert, kb fele francia, a hivatalos nyelv a francia, az angol, az olasz és a helyi "monacói nyelv". Látványosságai közé tartozik a Monacói szikla, a La Condamine, Monte-carlói Kaszinó és a Botanikus kert. Monaco minden évben megrendezi a Monacoi- nagydíjat, saját Formula1-es pályája a tenger mentén fut egy hosszú alagúttal, kanyargóssága miatt ez a leglassabb pálya. 

monaco.jpg

f1.jpgFormula1.com

Forrás: Skyscanner.net

Képek forrása: TripAdvisor

A bejegyzés trackback címe:

https://mixie.blog.hu/api/trackback/id/tr5313928054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Mixie

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása