Elhagyatott szellemvárosok a nagyvilágban

A horrorfilmekből ismert jelenetek sokszor nyomukba sem érnek a világ legrémisztőbb szellemvárosainak, amikbe nem, hogy egyedül, de társaságban sem szívesen lépnénk be. Pedig számos szellemváros létezik szerte a világban. Legtöbbjük a lakosok kitelepedése vagy elmenekülése miatt vált lakatlanná. A városok nagy része ma már szinte turistacélponttá vált, így szerencsére rengeteg fotó áll rendelkezésünkre az egykor szebb napokat is látott településekről.

Hashima, Japán

A Japánban található Hashima szigetvárosa egykor a világ legsűrűbben lakott területe volt. A sziget még az 1880-as években települt be munkásokkal és családjaikkal, akik a közelben lévő tengeralatti szénbányákban dolgoztak. Volt olyan időszak, amikor ötezernél is többen laktak az apró szigeten, akik örök zsúfoltságban, sokszor fény nélkül éltek. A második világháborúban a munkásokat behívták harcolni, helyükre pedig kínai és koreai munkásokat vettek fel a bányákba. A szigetet végül 1974-ben zárták be. 2009 óta idegenvezető kíséretében már látogatható a terület, azonban a sziget belső részeire mai napig is tilos a belépés.

 wikimedia.org, hashima.co.ukweirdworm.com

Varosha, Ciprus

Ma a világ legérintetlenebb szellemvárosaként is számon tartott Varosha az 1960-as és 70-es években a ciprusi turizmus fellegvára volt. A község tengerpartján hatalmas szállodasorokat húztak fel, hogy a turizmus növekedésével lépést tudjanak tartani. Azonban 1974-ben vége lett a jólétnek, amikor a megszálló török csapatok miatt lakosok tízezrei menekültek el a városból. Az ott tartózkodó turistákat pedig evakuálta a ciprusi kormány. A hadművelet után hermetikusan lezárták a várost, ahova azóta is a török hadsereg és az ENSZ képviselőin kívül senki nem léphet be.

bbc.comurbanghostsmedia.com

Centralia, Pennsylvania, USA

Az egykor 1100 lakost számoló gyönyörű kisvárosban 1954-ben kezdődött a szénkitermelés, amelynek hatására rohamosan fejlődni kezdett a település. 1962-ben a vezetőség a tűzoltókat bízta meg a város kitakarításával, akik az összegyűjtött szemetet a régi szénbányajáratokba hordták, majd költségkímélő megoldásként elégették. Csak jóval később, 1978-ban döbbentek rá, hogy a föld alatt, a bánya járataiban folyamatosan továbbterjedt a tűz, ami mérgező gázokat bocsátott ki a földből. A helyieket rögtön elköltöztették, a tűz pedig azóta is több irányba terjed. 

Reuters.com, Businessinsider.com

Pripjaty, Ukrajna

A csernobili atomerőműtől csupán 16 km-re található Pripjaty városa, ami az 1986-os katasztrófa után teljes szellemvárossá változott. A településen közel ötvenezren éltek a szerencsétlenség időpontjában. Azóta a lakókat kitelepítették, az 1970-ben alapított panelrengeteg pedig azóta is lakatlanul áll, és kétséges, hogy valaha is lakható lesz. A városban és környékén még ma is érezhető a sugárzás.

theguardian.com

San Zhi, Tajvan

Tajvan északi részén San Zhi-ben épültek fel ezek a rendkívül különös, szinte UFO-ra emlékeztető épületek, amelyeket eredetileg luxusnyaralóknak terveztek. A lakótelep 1970-ben egy gumigyártó cég tervei alapján készült, amelyet a 80-as években csődbe ment cég végül nem tudott befejezni. Idővel a félig kész épületkomplexumot egy ingatlanfejlesztő cég vásárolta meg, akik szállodává akarták átépíteni az épületeket. A mai napig is számos legenda terjeng arról, hogy végül miért nem fejezték be az építkezéseket. A legnépszerűbb ezek közül, hogy néhány rejtélyes haláleset áll az ügy mögött. Feltehetőleg emiatt sokáig nem mertek a romokhoz nyúlni. Végül 2010-ben bontották le az épületeket.

sometimes-interesting.com

Bodie, Kalifornia, USA

A Nevadában található Bodie egykoron az egyik leghíresebb és legveszélyesebb aranybánya városnak számított az USA-ban, amelyet 1861-ben William Bodey aranybányász és családja alapított. Az 1880-as években már közel 10.000-en lakták a települést, akik mind az arany miatt érkeztek a térségbe. A bányák azonban idővel kimerültek és az 1900-as évek elejétől kezdve folyamatosan csökkent a lakosság. Végül az 1930-as években teljesen elnéptelenedett a kisváros. Jelenleg a területen, az alacsony páratartalomnak köszönhetően összesen 170 épület áll szinte érintetlenül.

visitcalifornia.comyoushouldgotoo.comkellymarielane.com

Kolmanskop, Namíbia

A Namib-sivatagban található várost 1908-ban alapították, amikor egy helyi munkás gyémántot talált a területen. A hatalmas pénzkeresési lehetőségre azonnal lecsapott a német kormány, aki le is zárta a területet és számos bánya létesítése után megkezdték a gyémánt kibányászását. Ezt követően egyre több elegáns, európai stílusú lakóház, kórház, iskola, színház, sportpálya épült a térségben. A város az 1920-as években élte virágkorát, ekkor 1200 ember élt itt. Végül az első világháború után kiürültek a bányák, a lakók délre költöztek más gyémánt lelőhelyek reményében. Ma a pusztuló házak helyét szépen lassan visszavette a sivatag.

pruskova.comhuffingtonpost.com

 

Vásárolj autópálya-matricát a Simple alkalmazás használatával gyorsan és egyszerűen!

A bejegyzés trackback címe:

https://mixie.blog.hu/api/trackback/id/tr1713838444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Mixie

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása