A világ leghidegebb városai

Folyton panaszkodunk a téli hideg miatt, pedig vannak olyan országok, ahol a mi téli átlaghőmérsékletünk nyárnak számít és ahol teljesen átlagos a -40 °C. Íme néhány a világ leghidegebb városaiból, ahol van, hogy a hőmérőkben is megfagy a higany. 

Ojmjakon, Oroszország

Ojmjakon település Oroszországban, Jakutföldön található egészen közel a sarkkörhöz. Nem véletlenül hívják ezt a föld leghidegebb településének, hiszen volt, hogy -70 °C-ot is mértek a hőmérők. A település 1930-ban vált állandóan lakottá, ma csupán 500-600 ember él itt. A város nevének jelentése: Ahol a víz nem fagy be, mely a városban található meleg vizű forrásra utál. Külön érdekes, hogy hatalmas a hőingás ebben a térségben, ugyanis nyáron a hőmérséklet akár a 30 °C-ot is elérheti.

dailymail.co.uk

Harbin, Kína

Harbin Kína 10. legnagyobb városa, mely észak Kínában Heilongjiang tartományban található. A -16°C átlaghőmérsékletnek számít itt, viszont nem ritka a -30 °C körüli hőmérséklet sem. Harbinban rendezik meg minden télen a világ egyik legnagyobb jégfesztiválját, mely több ezer látogatót vonz. Mindenesetre az biztos, hogy az időjárás adott hozzá.

blog.klm.comibtimes.co.uk, mnn.com, 

Barrow, Alaska

Észak-Alaszkában található Barrow városa főként a hideg és szeles időjárásáról híres, hiszen az északi sarkkörtől 5 fokkal északabbra található. A téli hónapokban előfordult már a -45 °C is, mely ilyenkor erős széllökésekkel és hóviharokkal párosul. A település már i. sz. 800 körül is létezett, nevének jelentése pedig: A hely, ahol hóbaglyokra lehet vadászni.

businessinsider.com, roadtrippers.com, uskings.us

Yakutsk, Oroszország

Yakutsk Jakutföld fővárosa, Moszkvától több mint 8 ezer km távolságban van. Lakossága összesen 250 ezer fő, ami egészen sok ahhoz képest, hogy itt is szélsőségesek az éghajlati viszonyok. Télen -40 °C, míg nyáron 20 °C a középhőmérséklet. Az állandóan fagyott talaj olvadásával járó stabilitási problémákat jellemzően speciális szigeteléssel próbálják megoldani a helyiek. 

 

visityakutia.com, slate.com, alpkit.com, ourplnt.com

Ulánbátor, Mongólia

Ulánbátor a föld leghidegebb fővárosa. A mongol fővárosban is a szélsőséges éghajlat jellemző, a nyár nagyon forró a hőmérséklet, míg télen pedig itt is átlagos a -30 °C. A város több millió embernek ad otthont, akiknek nap mint nap meg kell birkózniuk a zord éghajlati viszonyokkal. 

flickr.com, wikimedia.org, mongolia.gogo.mn

A bejegyzés trackback címe:

https://mixie.blog.hu/api/trackback/id/tr8713600299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

farki 2018.01.27. 10:26:26

Kis kiegészítés Ulánbátorhoz: a több millió azért túlzás, kb 1.4 millióan élnek ott. (Egész Mongólia lakosságai 4 millió)
Illetve bár tényleg nagyon hideg, de egyik hónapban süllyed -30 °C-ig se az átlag, se az átlagos minimum hőmérséklet. Bár ebben az évtizedben voltak nagyon hideg évek, mikor a januári átlag minimum -30 fok alatt volt. Szóval igen, előfordul a -30, nem is csak egy-két napra, de azért nem "átlagos".

Plumper_ 2018.01.27. 10:26:38

hogy van még kedvük ott élni, nem értem.

totii 2018.01.27. 10:27:48

Jakutszk a neve Jakutföld fővárosának a magyar nyelvben.

totii 2018.03.06. 15:49:59

Jakutszknak írjuk, nem Yakutszknak.

Hirdetés

Mixie

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása